Meten is Weten, De Keerzijde

Het is weer zover. Deze keer geen recept van mijn hand, maar weer een blogpost waarin ik even mijn hart kan luchten. Voor mezelf, maar ook omdat ik niet de enige ben die worstelt met dezelfde dingen waar ik mee worstel.

lifestyle-meten-is-weten-1

Meten is weten, en dat is natuurlijk ook waar. Maar word ik hier ook echt gelukkig van? Al jaren is eten iets wat mij heel erg bezig houd. Zowel positief als negatief. Ik haal enorm veel plezier uit koken, maar tegelijkertijd kan het eten van een taartje mij een enorm schuldgevoel geven. Waarom? Omdat ik bang ben in oude patronen te vervallen (de controle te verliezen zoals ik al in een andere post beschreef).

Ik ben allerlei maten geweest, er was een tijd dat ik 44/46 droeg, maar er zijn ook kledingstukken maatje 34/36 te vinden in mijn kast. En nu? Nu zweeft het ergens daar tussenin. Tussen die maten in, heeft voeding mijn gevoel van geluk enorm beïnvloed. Dat cijfertje op de weegschaal bepaalde of ik me goed of slecht voelde. En ik moet eerlijk bekennen, dat dat het nu soms ook nog doet.

De reden waarom ik dit dan ook typ is omdat ik mijn definitie van geluk wil omkeren. “vroeger” betekende geluk voor mij: – Een lager getal op de weegschaal, – Een lager vetpercentage, – Net zoveel sporten als de mensen die ik volg op instagram en ook dezelfde dingen eten die zij doen. Werd ik hier nou echt gelukkig van? Het eerlijke antwoord is nee. Hoewel ik het fijn vond dat ik een mooie spijkerbroek aan kon zonder dat ik op bed hoefde te liggen om deze dicht te krijgen, is dit niet mijn definitie van geluk. Ik merkte dat ik minder genoot van dingen. Dingen die wel heel erg belangrijk zijn voor me, bijvoorbeeld een verjaardag van een vriendin, een avondje stappen of een etentje met mijn vriend. Ik kon (kan) me dagen van tevoren al druk maken om dat ene taartje of toetje, en geloof me, daar wordt je zeker niet gelukkig van.

Dus bij deze maak ik een belofte aan mezelf, en luister ik naar de wijze woorden van mijn vader. Hij zei namelijk, er zijn belangrijkere dingen in het leven, en daar had hij zeker gelijk ik. Ik maak de belofte om mezelf gelukkig te maken door te genieten. Gelukkig te worden van fijne avonden met vrienden. Gelukkig te worden van een avond stomdronken op de bar dansen, en gelukkig te worden van een romantisch diner voor twee. Maar vooral ook gelukkig te worden met wat ik zie in de spiegel.

Is dat dan 2 kilo minder, prima! Is dat 2 kilo meer, ook prima. Wat ik wil is genieten van mijn leven, gelukkig zijn met wat ik zie in de spiegel, en mezelf goed voelen.

Dus ja, ik blijf gewoon gezond eten, en ja ik blijf ook gewoon sporten. Maar niet om dezelfde redenen als voorheen. Niet omdat andere dat ook doen, en niet om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Wel omdat ik me daar goed bij voel, en gelukkig van word.

Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *